مراقبتهای بعد از ارتودنسی – 20 نکته مهم
مراقبتهای بعد از ارتودنسی
دستگاههای ارتودنسی وسایلی هستند که هزینه زیادی بابت آنها پرداخت میشود. همچنین قرار دادن آنها به دقت و نیز صرف وقت نیاز دارد. در صورت بیاحتیاطی و شکسته شدن آنها نه تنها طول درمان طولانی میگردد، بلکه مشکلات خاصی چون پوسیدگی دندانها، بیماری لثه و از دست دادن فضای دندان کشیده شده و… ایجاد میشود. لذا مراقبت از آنها و بهداشت دهان ضروری بوده و اکیدا توصیه میشود به موارد ذیل توجه نمایید:
- تا یک هفته بعد از نصب براکتها، از خوردن و آشامیدن مواد خوراکی رنگی مثل: چای، نوشابه، سُس، رُب، سبزی شکلات، پاستیل و… خودداری نمایید.
- در روزهای اولی که دستگاه ارتودنسی در دهان شما قرار میگیرد، ممکن است دندانها حساس شده و یا احیانا کمی درد و ناراحتی و احساس لقی دندانها داشته باشید. پزشک برای شما مسکن مناسب تجویز میکند. حتما مسکنها را مصرف کنید. اگر درد دندانها و لثه شدید بود، با ما تماس بگیرید.
- در طول درمان از خوردن غذاهای چسبنده مانند شکلات، آدامس، گز، سوهان و مواد مشابه اجتباب کنید.
- غذاهای سخت مانند: تهیگ، نان خشک و برگه میوهجات خورده نشود.
- گاز زدن به مواد غذایی سفت مانند: ساندویچ، سیب، هویج و میوههای مشابه انجام نگیرد.
- شکستن تنقلات مثل: تخمه، پسته، فندق، بادام و… به هیچوجه صورت نگیرد.
- هسته میوههای هستهدار مثل: هلو، شلیل، زردآلو و… قبل از خوردن جدا شود.
- در موارد اورژانس مثل: شکستن، خم شدن، باز و جدا شدن قسمتی از دستگاه و سیم، بلافاصله با ما تماس بگیرید.
- میزان نیرو و زمان استفاده از دستگاههای کمکی خارج دهانی (فیس بو، هد گیر، چانهبند) و کشهای داخل دهانی در پیشرفت درمان نقش به سزایی دارد. لطفا نیروی آن را کم و زیاد ننموده و زمان تجویز شده را دقیقا رعایت کنید.
- در صورت تجویز کشهای داخل دهانی قبل از تمام شدن کشها جهت دریافت آن به مطب مراجعه نمایید و حتما کشهای خود را طبق دستور استفاده کنید، وگرنه درمانتان طولانی میشود.
- مهمترین نکته در طول درمان ارتودنسی تمیز کردن مرتب دندانهاست. دستگاههای ارتودنسی به خودی خود باعث پوسیدگی نمیشود، اما باعث گیر غذایی میشود. لذا بعد از هر وعده غذایی به طور صحیح و کامل دندانهای خود را مسواک زده و هنگامی که در خانه نیستید، حتما مسواک ارتودنسی خود را همراه داشته باشید. هر دندانی بایستی ۱۰ مرتبه مسواک زده شود و یک مسواک زدن صحیح برای دو فک حدودا ۱۵ دقیقه زمان نیاز دارد. مطمئن شوید که موهای مسواک در ناحیه مجاور و زیر لثهها را تمیز نماید. میکروبها تمایل زیادی دارند که در این ناحیه مخفی گردند.
- با یک مسواک معولی نواحی بین دندانها و زیر سیمها به درستی تمیز نمیشود؛ پس با کمک مسواک بین دندانی زیر سیمها را تمیز نمایید. حداقل یک بار در روز از این مسواک استفاده نمایید. موهای مسواک را به سطح دندان و کنارهای براکت بکشید.
- کشیدن نخ دندان حداقل یکبار در روز الزامی است. برای این کار از نخ دندان معمولی به کمک Floss Threader و یا از نخ دندان سوپر فلاکس میتوانید استفاده کنید. این وسایل فقط نخ دندان کشیدن را راحتتر میکند و با یک نخ دندان معمولی هم میتوان نخ کشید.
- در هفته اول که براکتها بر روی دندانها قرار میگیرند. برای پیشگیری از ایجاد زخم و تورم و ناراحتی بر روی براکتها یک قطعه موم به اندازه عدس قرارداده و سطح آنرا صاف کنید و هر ۲۴ ساعت آن را عوض کنید. این موم با ایجاد سطح صاف باعث راحتی شما میشود. اضافه موم را جهت استفاده در مواقع اورژانس نگه دارید.
- به طور متوسط فواصل ویزیتهای ارتودنسی ۳ تا ۴ هفته میباشد. افزایش و کاهش فاصله ویزیتها به تشخیص پزشک میباشد.
- در صورت طولانی شدن بدون هماهنگی فاصله ویزیت، مسئولیت مشکلات احتمالی با بیمار میباشد.
- غیبت در جلسات ویزیت باعث طولانی شدن درمان و کاهش حرکات دندانها میشود. از غیبت اجتناب فرمایید.
- پس از اتمام درمان ارتودنسی ثابت نیاز به استفاده از نگهدارنده وجود دارد که بسته به نوع مشکل و تشخیص پزشک میتواند ثابت یا متحرک باشد. استفاده از نگهدارنده به اندازه دوره درمان مهم است و کوتاهی در استفاده درست از نگهدارندهها باعث کاهش نتیجه درمان میشود. علت نیاز به استفاده از نگهدارنده این است که بافتهای نگهدارنده اطراف دندان نیاز به بلوغ و تکامل دارند تا از برگشت درمان جلوگیری کنند. طول مدت استفاده از نگهدارنده بستگی به نوع مشکل اولیه و سن بیمار دارد و میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد. حداقل آن یک سال و حداکثر برای تمام عمر میباشد.
- نوع درمان و طول درمان هر کسی منحصر به خودش میباشد و به همین دلیل درمان ارتودنسی یک درمان تخصصی است. بنابراین خود را با دیگران مقایسه نکنید و سوالات خود را از پزشک بپرسید.
- انجام فلورایدتراپی هر ۳ تا ۶ ماه یک بار به کاهش پوسیدگی بیندندانی در بیماران ارتودنسی کمک میکند و انجام آن به همه توصیه میشود.
- درمان با کیفیت و آرامش و رضایت شما، هدف ماست.
در صورتی که هر مشکل یا سوالی داشتید، با ما تماس بگیرید. همچنین میتوانید از صفحهٔ اینستاگرام ما دیدن کنید.
یک نظر
[…] این است که بخش بزرگی از موفقیت هر درمان، رعایت و انجام مراقبتهای پس از آن است. بیماران بزرگسال ما معمولاً مسئولیت درمان خود را […]