ارتودنسی نامرئی چیست و چند نوع است؟
ارتودنسی نامرئی چیست و چند نوع است؟
برخلاف تصور بسیاری از مراجعین، اصطلاح «ارتودنسی نامرئی» یک روش درمانی در ارتودنسی نیست و به مجموعهای از متُدهای نوین گفته میشود که تغییری در ظاهر دندانها و صورت ایجاد نمیکنند. این روشها به سه دسته اصلی تقسیم میشوند:
۱- ارتودنسی با پلاکهای شفاف (اینویزیلاین): در این روش به جای براکتهای فلزی از پلاکهای شفاف پلاستیکی استفاده میشود که روی دندانها قرار میگیرند.
۲- ارتودنسی لینگوال: در این روش براکتها به جای قرار گرفتن روی سطح خارجی دندان، روی سطح داخلی دندان (نزدیک به زبان) قرار میگیرند و قابل مشاهده نیستد.
۳- ارتودنسی با براکت سرامیکی: در این روش از براکتهایی استفاده میشود که به جای فلز از جنس سرامیک و همرنگ دندانها هستند و به سختی قابل تشخیص هستند.
در ادامه به بررسی و توضیح هر کدام از این روشهای قابل ارائه توسط دکتر سارا ضیایی میپردازیم:
۱- ارتودنسی با پلاکهای شفاف:
بسیاری از افراد از وجود ناهنجاریهای دندانی آگاهی دارند و تمایل زیادی هم برای درمان ارتودنسی دارند؛ ولی از ظاهر وسایل و دستگاههای ارتودنسی ناراضی میباشند و علاقهای برای دیده شدن دستگاههای ارتودنسی در دهانشان ندارند. روشهای بسیاری برای کاهش دیده شدن دستگاههای ارتودنسی ارائه شده است که مهمترین آنها درمان با پلاکهای نامرئیست که توضیحاتی درباره آن ارائه میکنیم.
اگر از سیمهای ارتودنسی خوشتان نمیآید، اما مجبورید برای اصلاح دندانهایتان این کار را انجام بدهید، نگران نباشید. این درمان ارتودنسی که در اصطلاح دندانپزشکی به آن اینویزیلاین گفته می شود، برای افرادی که به زیبایی چهره و لبخند خود اهمیت میدهند، درمانی بسیار محبوب است. درمان ارتودنسی را می توان یک راهکار بسیار مناسب برای داشتن دندانهای زیبا و مرتب دانست. در این روش ارتودنسی نامرئی بر خلاف سایر روشهای درمانی ارتودنسی، به هیچ گونه براکت و یا سیم ارتودنسی نیازی نخواهد داشت.
اینویزیلاین از پلاکهای شفاف و بیرنگی تهیه میشود که بر اساس شرایط دهانی بیمار در طی یک تصویربرداری سهبعدی ساخته و پرداخته میشود. این روش درمانی که اصطلاحا به آن ارتودنسی ژلهای نیز گفته میشود را میتوان یک درمان مناسب برای کودکان دانست. زیرا عموما ناهنجاریهای دندانی کودکان پیچیدگی ندارد و در صورتی که به موقع به آن رسیدگی شود، خیلی زود رفع خواهد شد. کودکان در این روش میتوانند بدون ایجاد زخم و یا آسیبدیدگی دهانی، پلاکهای مربوطه را در دهان قرار دهند و در زمان خوردن، آشامیدن و نظافت دهان، آن را خارج نموده و سپس مجددا آن را برروی دندانها قرار دهند.
علاوه بر کودکان، این نوع از ارتودنسی نامرئی برای بزرگسالانی که دارای ناهنجاریهای دهان و دندان هستند و به خاطر قرار گرفتن سیمها و براکتها در دهان خود، از این درمان امتناع میورزند نیز مناسب است. با این روش میتوانند بدون هیچگونه هراسی به بهترین شکل، تعاملات اجتماعی خود را ادامه دهند و بیواهمه به همه لبخند بزنند.
ارتودنسی نامرئی چیست و چند نوع است؟
۲- ارتودنسی لینگوال:
یکی دیگر از جدیدترین روشهای استفاده از ارتودنسی نامرئی، بریس لینگوال است که با توجه به تعداد زیاد افرادی که به اصلاح طرح لبخند و دندانهای خود نیازمند هستند و با توجه به مشکل زیبایی ظاهر در طول دوره درمان، آشنایی با این روش به مراجعین دکتر سارا ضیایی توصیه میشود. این نوع ارتودنسی نامرئی در پشت دندان قرار میگیرد و در نتیجه انتخابی عالی برای کسانی است که می خواهند دندانهای خود را بدون لطمه به ظاهر فعلی خود، صاف کنند.
فرآیند ارتودنسی ابتدا با قالبگیری از دندانها و سپس ارسال آن به آزمایشگاههای دندانپزشکی برای ایجاد براکتهای سفارشی شروع میشود. این فرآیند حدود ۶ الی ۷ هفته زمان میبرد و پس از آن متخصص ارتودنسی با استفاده از یک روش خاص بریسها را به پشت دندانها متصل میکند.
این نوع درمان نیز، همانند براکت های سنتی، از فشار ملایم و در عین حال مداوم بر روی دندانها استفاده میکند تا آنها را به آرامی به سمت موقعیت مناسب هدایت کند. درمان، بسته به شدت تراکم دندانها و میزان انحراف، چیزی بین ۱۸ تا ۳۶ ماه طول میکشد تا این روش به نتیجه بیانجامد.
۳- ارتودنسی با براکت سرامیکی:
ارتودنسی نامرئی با براکت سرامیکی یکی از روشهای محبوب درمان اختلالات دندانی است. در این روش، براکتهای سرامیکی به جای براکتهای فلزی استفاده میشوند که باعث میشود دندانها به صورت طبیعی و زیبا به هم چسبیده شوند.
براکتهای سرامیکی بسیار شبیه به رنگ دندانها هستند و به همین دلیل به عنوان «نامرئی» شناخته میشوند. این روش به دلیل ظاهر زیبا و نامرئی بودن، برای افرادی که نمیخواهند برای درمان اختلالات دندانی خود از براکتهای فلزی استفاده کنند، مناسب است. علاوه بر ظاهر زیبا، براکتهای سرامیکی دارای خصوصیات فنی مناسبی نیز هستند. این براکتها بسیار مقاوم و قابل انعطاف هستند و به دلیل ساختار سرامیکی خود، از ایجاد حساسیت و التهاب در لثهها جلوگیری میکنند.
با استفاده از این روش، مدت زمان درمان اختلالات دندانی نیز کوتاهتر خواهد بود. علاوه بر این، تغییراتی که در دندانها ایجاد میشود با استفاده از براکتهای سرامیکی به صورت طبیعی و نامشخص انجام میشود.
هزینه ارتودنسی نامرئی چه قدر است؟
به دلیل مزایای زیباییشناختی، این نوع درمان گرانتر از سایر روشها تمام میشود. اما هزینه آن به طور کلی به هزینه مواد اولیه به کار رفته در نوع بریس بستگی دارد. از طرف دیگر استفاده از فرآیند قالبگیری و لزوم استفاده از آزمایشگاه باعث افزایش هزینه آن نسبت به سایر روشها میشود.
معایب و مزایای ارتودنسی نامرئی:
از آنجا که بریسها داخل دهان و در نزدیکی زبان نصب میشوند، چند هفتهای طول میکشد تا فرد به آنها عادت کند. در ابتدای استفاده از این نوع درمان فرد ممکن است کمی دچار مشکل در نوک زبان، حرف زدن و غذا خوردن شود. مشکل در صحبت کردن با کمی تمرین و گذشت چند هفته حل خواهد شد. برای جلوگیری از خارش زبان و آسیب به آن نیز بیمار میتواند تا چند هفته از وکس مخصوص بر روی بریسها استفاده کند.
گذشته از معایب آن، مزایای این روش بسیار ارزشمند است. رعایت بهداشت دهان و دندان در درمان ارتودنسی اهمیت زیادی دارد. برخی بیماران با کاستی در این راه، باعث ایجاد لکههای سفید حاصل از براکتها بر روی دندان خود میشوند. در این روش هر چند رعایت بهداشت دهان و دندان اهمیت بسیار زیادی دارد، اما حتی در صورت عدم رعایت دقیق اصول، این لکهها بر پشت دندان و خارج از دید افراد میافتند.
همچنین در طول دوره درمان وجود بریسها به سختی برای دیگران قابل مشاهده است، که خود اعتماد به نفس بیمار را تا حد زیادی افزایش میدهد. داشتن لبخندی زیبا و دیدنی، ارزش مدتی درد، ناراحتی و هزینه را دارد. برای کسانی که بر سر استفاده از روش های ارتودنسی کمی دچار تردید هستند، استفاده از بریسهای لینگوال راه حل خوبی است.
در نهایت، برای استفاده از هر کدام از این روشها، نیاز به مراجعه به یک دندانپزشک ارتودنتیست دارید. او با بررسی وضعیت دندانهای شما، به شما روش درمان مناسب را پیشنهاد خواهد کرد.
۳ دیدگاه
[…] این است که ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین دندانها را به خوبی نظم میدهند، چه ۱۶ […]
[…] بریسهای سرامیکی حالتی مشابه با دندانهای بیمار دارند. اینویزیلاین یک پلاستیک نازک و شفاف است که برای موارد ارتودنسی […]
[…] این است که ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین دندانها را به خوبی نظم میدهند، چه ۱۶ […]