ارتودنسی فک پایین؛ علائم و درمانها

ارتودنسی فک پایین؛ علائم و درمانها

پزشک متخصص ارتودنسی از کجا می‌فهمد که عامل مقصر فک بالاست یا فک پایین؟ در حالتی که فک پایین به طور ژنتیکی بیش از حد جلو باشد،  دو آیتم به ما کمک می‌کند: یکی رادیوگرافی است که پزشک متخصص تشخیص می‌دهد. اگر ظاهر فرد را ببینیم، نمی‌توان لزوما فهمید که مقصر فک پایین هست یا بالا. متخصص بر اساس تجربه و رادیوگرافی تشخیص می‌دهد و همین‌طور اگر والدین بیمار همراهش باشند، تقریبا از روی ظاهر والدین می‌شود فهمید. در واقع از روی ژنتیک آنها، که مقصر چه بوده و در نهایت مشکل قرارست به کجا برسد.

در مورد مواقعی که مشکل از فک پایین باشد، درمان داریم؛ ولی درمانش زیاد موفقیت‌آمیز نیست. درمانش چین‌کپ است که به آن چانه‌بند می‌گوییم. چانه‌بند روی چانه قرار می‌گیرد و بندی دارد که به سر بسته می‌شود. مشابه همان دستگاهی که روی فک بالا قرار می‌گرفت، ولی دو میله داشت.

این‌جور مواقع بیشتر وقتها تشخیص داده می‌شود که  بیمار صبر کند تا بزرگ بشود و جراحی فک انجام بدهد. دلیل جواب ندادنش این است که چون باید بیست و چهار ساعته استفاده کند و با نیروی سنگین، بچه‌ها معمولا نمی‌توانند تحمل کنند و دردشان می‌گیرد.

بچه‌های سه چهار ساله که ممکن است به صورت ظاهری مشکل نداشته باشند، وقتی بزرگ بشوند احتمال دارد که مشکلات کلاس ۲ و ۳ برایشان پیش بیاید. چون تغییرات رشدی اتفاق می‌افتد و بچه تغییر می‌کند. والدین بچه‌ها فکر می‌کنند این مشکلات عادیست و به خودی خود درست می‌شود یا اصلا متوجه نمی‌شوند و فکر می‌کنند قیافه بچه به همین شکل است که متاسفانه باعث می‌شود که بعد دیر بشود.

بنابراین توصیه می‌شود که در سن هفت سالگی بچه‌ها یک ویزیت توسط متخصص ارتودنسی بشوند؛ نه دندانپزشک عمومی و نه دندانپزشک اطفال. متخصص ارتودنسی به طور کامل آینده و تغییرات و مسیر این مشکلات را می‌داند و اگر نیاز باشد راهنمایی می‌کند و سن مناسب درمان را به بیمار اعلام می‌کند.

مثلا بچه‌ای ممکن مشکل لثه درون‌رفته داشته باشد که در آن موقع درمان شروع نمی‌شود. اگر بیمار خودش مصر نباشد، مشکل روحی نداشته باشد و مواردی مانند این، درمان آغاز نخواهد شد. بهترین سن درمان، باید قبل از سن بلوغ باشد. دختربچه‌ها ده سالگی، پسر بچه‌ها بین یازده، دوازده سالگی؛ درست قبل از پیک بلوغ. متخص ارتودنسی در کوتاه‌ترین زمان ممکن از حداکثر بلوغ بچه‌ها استفاده کرده و مشکل را برطرف می‌کند.

اگر مثلا مشکل کلاس ۳ داشته باشد، در هفت سالگی شروع می‌شود که بهترین سن درمان است. اگر هم ژنتیکی باشد و پدر و مادر مشکل داشته باشند که باید همان موقع اقدام شود. ژنتیک البته قطعی نیست و نمی‌شود گفت که مثلا من و شوهرم مشکلی نداریم، پس بچه هم لزوما مشکلی ندارد. بنابراین ویزیت توسط متخصص ارتودنسی در این سنین کاملا ضروریست.

در هفتاد هشتاد درصد موارد مشکلی نیست و متخصص کاری انجام نمی‌دهد، ولی در مواردی که مشکل تشخیص داده و به موقع درمان انجام شود، بسیار ارزشمندست؛ هم برای خود بچه و هم برای والدینش.

ارتودنسی دندان (Orthodontics) دانش و مهارت اصلاح دو مشکل نامنظمی یا ناهماهنگی دندان‌ها و روابط نادرست و غیرطبیعی بین فکی است. به عبارتی هر زمان دندانها و فکها هماهنگی، نظم و تراز طبیعی خود را از دست دهند، یک ارتودنتیست وارد عمل شده و با روشهای مختلفی، اقدام به اصلاح، منظم و هماهنگ کردن آنها می‌کند. به طور کلی اگر شما یا فرزند دلبندتان یکی از مشکلات زیر را دارید، می‌توانید برای معاینه و درمان توسط دکتر سارا ضیایی متخصص ارتودنسی با یکی از راه‌های ارتباطی با ما در تماس باشید.

    • وجود فاصله بین دندانها
    • کج بودن دندانها
    • بیرون زدن دندانها
    • داخل رفتگی دندانی
    • شلوغی و ازدحام دندانها یا کراودینگ
    • جلو بودن بیش از حد دندانهای فک بالا یا اوربایت
    • جلو بودن بیش از حد دندانهای پایین در جلو یا آندربایت
    • فاصله بین دندانهای فک بالا و پایین در جلو یا اپن بایت
    • انحراف فک
    • قرار گرفتن دندانهای یک فک پشت دندانهای فک دیگر یا کراس بایت

پاسخ دهید